Nov, 30 -0001

Gebelik Öncesi Yapılması Gerekenler


Anne ve babanın gebelik öncesi sağlıkları, gelecekteki bebeklerinin sağlığını etkiler. Hamile kalmadan önce bebeğinize yardımcı olabilmek için yapmanız gereken bazı özel şeyler vardır. Bebeğin organları anne hamile olduğunu bile anlamadan; hamileliğin ilk 4 haftasında oluşur.
Ne Yapmalı?

  • Hamilelik öncesi hergün 400 mcg folik asit içeren multi vitamin alın :Hamilelik öncesi ve erken dönem hamilelik süresinde hergün 400 mcg folik asit içeren multi vitamin alın çünkü bebeğin beyni, omur iliği bu dönemde gelişir. Vitamin şişesini yeterli miktarda folik asit içerip içermediğini önlemek için almadan önce iyice inceleyin. Vitaminin doğal hali olan folik asiti içeren gıdalardan kullanın ve dengeli beslenin. Kahvaltılık gevrekler, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler ve portakal suyu tüketin.
  • Hamilelik öncesi bir check-uptan geçin : Doktorunuz size hamileliğin sizi nasıl etkileyebileceğini anlatır, almakta olduğunuz ilaçları inceleyerek bağışıklık sisteminizin iyi olduğundan emin olur. Doktorunuz HIV veya diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve kızamık - suçiçeği gibi bazı çocukluk hastalıklarına karşı bağışıklıklığınız konusunda test yaptırmanızı isteyebilir. Hamilelik öncesi bu testleri yaptırmanız önemlidir.
  • Sağlıklı beslenin : Hergün sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenirseniz, kendinizi hem daha iyi hissedersiniz hem de hamileliğinize doğru bir şekilde başlarsınız. Çok yağlı ve şekerli gıdalardan uzak durun. Kafeini bırakın. Günde 2 bardak kahve veya çay içmenin hamile kalmanızı zorlaştırıcı bir etkisi olabilir. Eğer fazla kilonuz varsa, hamile kalmaya çalışmadan önce kilo vermenizde fayda vardır. Eğer çok zayıf ise, biraz kilo alarak hamile kalmanızı kolaylaştırabilirsiniz. Fazla mı yoksa az mı kilolu olduğunuz konusunda doktorunuz vücut kitle indeksi denilen bir formülden yararlanarak size yol gösterecektir. Egzersiz yaparak kilonuzu koruyabilir, fazla kilolarınızdan kurtulabilir, fit kalabilir ve stresinizi azaltabilirsiniz. Eğer hiç egzersiz yapmıyorsanız, şimdi başlamak için iyi bir zaman olabilir. Doktorunuzla hangi egzersiz hareketlerinin sağlıklı ve faydalı oldukları konusunda görüşebilirsiniz.
  • Sigara içmeyi, sigara içilen ortamlarda bulunmayın : Sigara içmek hamile kalmanızı zorlaştırıcı bir etki yapabilir. Hamileyken sigara içmek bebeğinizin ciddi sağlık problemlerine sahip olmasına neden olabilir. Araştırmalar sigara içmenin bebeğin gelişimini yavaşlattığını göstermektedir. Sigarayı bırakmanın en iyi vakti, hamile kalmadan evveldir.Eğer sigarayı bırakmada yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz. Pasif içicilik yani sigara içilen ortamlarda bulunmak da zararlıdır. Hamilelik öncesi ve sırasında bu gibi durumlardan kaçınınız.
  • Alkol kullanmayın : Alkolun hangi çeşidi olursa olsun bebeğinizi düşük, fiziksel ve mental problemlerle karşı karşıya bırakırsınız. Eğer alkolü bırakmada yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.
  • Enfeksiyon kapmaktan kaçının çünkü bazı enfeksiyonlar fetusu kötü bir şekilde etkiler : Bazı enfeksiyonlar gelişmekte olan bir bebeğe zarar verebilir. Ellerinizi sık sık yıkayınız. Güvenli olmayan yiyeceklerden uzak durunuz. Et ve yumurtaları iyice pişirmeden yemeyin. Tüm sebze ve meyveleri yıkayın. Pastorize edilmemiş süt ürünlerinden uzak durun. Kedi kumundan uzak durun çünkü bunlarda enfeksiyona sebep olan ve toksoplazma denilen bir çeşit parazit bulunabilir. Bu enfeksiyonlar bebeğe zarar verebilir. Soğuk algınlığı veya yaygın çocukluk hastalığı olan çocuklara pek fazla yaklaşmamaya çalışın. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaçının. Eğer eşinizde bir çeşit hastalık varsa, o dönemde ilişkiden kaçının.
  • Zararlı madde ve kimyasallardan uzak durun : Bazı temizlik malzemeleri, böcek ilaçları, çözücüler bebeğiniz için zararlı olabilir. Kimyasallardan ve boyalardan uzak durun.
  • Aile geçmişiniz, genetik yapınız ve doğum kusurları hakkında doktorunuzla görüşün : Doktorunuz sağlık geçmişiniz ve ailenizdeki fertlerin sağlık geçmişleri hakkında size sorular yöneltebilir. Bu verilerin ışığında bebeğinizin doğum kusuru olması ihtimaline karşın, bir genetik danışmanla görüşmeniz önerilebilir.
  • Stresten uzak durun : Hamilelik öncesi, sırasında ve sonrasında stres sizin ve bebeğiniz için iyi değildir. Çok fazla stres erken doğum, bebeğin az kilolu doğması veya düşük gibi durumlara yol açabilir.

Baba adayının da sağlıklı olması gerektiği konusunu atlamayın. Hamile kalma şansınızı arttırabilmek için eşinizin kendine iyi bakması, egzersiz yapması, dengeli beslenmesi ve sigara içmemesi gereklidir.




Etiketler

4 dk okuma
Paylaş