Menopoz Nedir?

Menopoz dönemi, bir kadının adet döngüsünün bittiği döneme verilen addır. Bu noktaya varmaya yaklaşmış dönemlere menopoza geçiş dönemi adı verilir. Menopoz dönemi, ergenlikle başlayan üreme yıllarının bittiği dönemdir.

Menopoza girmek için ortalama yaş 51dir. 


Yumurtalıklar tarafından üretilen hormona Östrojen Hormonu denir. Yumurtalıklar ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar östrojen hormonu üretirler. Östrojen bütün adet döngüsü sırasında üretilir ve endometriumun her ay kalınlaşmasına sebep olan hormon budur.

Adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde yumurtalıklardan bir yumurta salıverilir ve bu yumurta tüplerden birine doğru yol alır. Eğer yumurta döllenmez ise, gebelik oluşmaz. Bu durumda, hormon düzeyleri düşer. Bu durum, uterusa dökülmesi sinyalini verir, bu da adet olmanın sebebidir.

Östrojen ve Menstural Değişiklikler

Menopoz dönemi yaklaştıkça, yumurtalıklar daha az östrojen hormonu üretmeye başlar. Menopozun yaklaştığını gösteren en önemli belirti adet döngüsündeki değişikliklerdir. Bir veya daha çok adet döngüsü atlanabilir bu dönemde. Adetlerde yoğunluk bakımından bir azalma veya çoğalma olabilir. Adet kanaması da normalden uzun veya kısa olabilir.

Anormal kanama bazen uterustaki bir problemi işaret edebilir. Menopoz dönemine yaklaşırken adet kanamalarında değişiklikler olabilir ancak, normal olmayan kanamalar konusunda yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Aşağıdaki durumlarda doktorunuzla iletişime geçiniz :

  • Adet döngünüzde değişiklik olursa
  • Pıhtılı ve aşırı kanamanız varsa
  • Kanamanız normalden uzun sürerse
  • 3 haftadan daha kısa sürelerde kanama olursa
  • Cinsel ilişki sonrası kanama olursa
  • Bir noktada yumurtalıklar endometriumu kalınlaştıracak yeteri miktarda östrojen üretmemeye başlarlar. Bu, menstural siklusların bitmesidir.

 

Menopoz sonrası diğer salgı bezleri ve vücut tarafından az bir miktarda östrojen üretilmeye devam edilir. Aşırı kilolu kadınlarda menopoz belirtileri yaşanmayabilir çünkü eksta vücut yağları sayesinde yumurtalıklar çalışamamaya başladıktan sonra dahi östrojen üretilmeye devam edilir.


Erken Menopoz Nedir?

Erken menopoz, kadının yumurtalıkları birden çalışmamaya başladığı zaman veya yumurtalıkları alındığı zaman gerçekleşir. Erken menopoz yaşayan kadınların hormon almaları gerekmektedir.

Rahmin alınması yani histerektomi adet döngüsünü bitirir ancak, yumurtalıklar da alınmadığı taktirde, erken menopoza sebep olmaz. Eğer operasyon sonrası yumurtalıklar alınmamışsa, çoğu kadın menopozu normal yaşında yaşar.

BİZ SİZİ ARAYALIM

Menopoz Dönemi 
Kadınların hayatlarındaki önemli dönemeçlerden biri olan menopoz, akıllara sık sık kadınlarda menopoz nedir sorusunu getirmektedir. Âdet kanamalarının kesilmesi ve doğurganlığın bitmesini anlatan bu sözcüğün gerçek kelime anlamı ise son âdet kanaması demektir. Ortalama olarak 40 yaşlarında kadınlardaki yumurtalıklar, beyinden gelmekte olan ikazlara daha az cevap verirler ki bu döneme klimakterium dönemi denir.

Bir kadın hayatının ortalama üçte biri menopoz döneminde geçmekte olup kadınlarda menopoz yaşı antik çağlardan günümüze kadar fazla bir değişime uğramamış olup dünya genelinde 45 ile 55 civarındadır. 40 yaş öncesi oluşan menopoz durumu erken menopoz olarak tanımlanır. Bu dönem genel anlamda hayatın doğal aşamalarından biridir.

Fakat kadınlardaki menopoz döneminin başlamasıyla bazı farklılıklar hayatı derin ve olumsuz bir şekilde etkiler. Bu durum birçok hastalığın oluşmasına ve yaşam kalitesinin azalmasına sebep olur. Gelişen tıp ile menopozun kadınlar üzerinde yarattığı en aza indirilmeye başlanmıştır bu yüzden eskiden olduğu gibi kadınlar menopoz olmalarını seyretmemektedirler.

Menopozla ilgili olarak en çok merak edilenler arasında kadınlarda menopoz belirtileri hiç şüphesiz büyük yer tutmaktadır. Bu dönemde kadınlardaki östrojen hormonun salgısının azalarak buna bağlı olarak da yumurtalamanın azalması veya durması söz konusudur. Bu durum, ateş basması, çarpıntı, terleme, halsizlik, depresyon, kemik erimesi, damar sertliği gelişme eğilimi, cinsel ilişki isteksizliği, cinsel organda kuruluk, ağrılı ilişki ve idrar kaçırmaya neden olabilen idrar yollarında atrofi meydana gelmektedir.

Ruhsal yönden de belirtiler gösteren menopoz, kolay sinirlenme, uykusuzluk, ruhsal gerginlik, unutkanlık, içe kapanma ve cinsel isteksizlik gibi durumlara neden olmaktadır. Fakat bu durumlar sadece menopoz belirtisi olarak değil, başka hastalıkların habercisi olarak da belirti gösterebilir. Bu tür belirtiler ihmal edilmemeli ve kesinlikle uzman hekime başvurulmalıdır.

Oldukça merak unsuru olan kadınlarda menopoz dönemi ne kadar sürer sorusunun tam bir cevabı yoktur. Bu durum her kişide farklılık göstermektedir. Normal de 3-5 arasında yıl arasında geçmektedir. Fakat bu kişiye bağlı olarak kimi insanda 10 yılda kimi insanda 1 yılda geçebilir.Menopoz dönemindeki bir kadında kemik kütlesinde azalma olur ve kemik yıkımı artar. Bunun yanı sıra sıklıkla alt üriner sistem enfeksiyonları görülür. Bir diğer yandan en önemli sorunların başında ise kalp ve damar hastalıkları gelir. Bu durum östrojen hormonunun azalması ile alakalıdır.

Cinsel isteğin menopozdan dolayı oluşmadığı bilinmesi gerekmektedir. Çünkü kadın için cinsellik öğrenilen bir davranış türüdür. Dolayısı ile kadınlarda menopoz sonrası cinsellik, eskisine oran ile daha renkli bir hal alabilir ki bu da son derece doğaldır. Fakat menopoza giriş evresinde meydana gelebilecek depresyon ataklarında ve uyum aşamasında cinsel istekte düşüş yaşanabilir. Bu durumda paniğe kapılmadan doğru yöntemler ile destek alarak ve tedavilere başvurarak kurtulmak mümkündür.

Tek başına üstesinden gelmenin oldukça zor olduğu kadınlarda menopoz dönemi sürecinde kişinin çevresindeki kişilere de büyük görevler düşmektedir. Bu dönem içerisinde eş ve çocukların anlayışlı olmaları ve kadına yardımcı olmaları oldukça önem taşımaktadır ki bir kadın bu zorlu süreci yakınlarının yapacağı destek ve teselliler sayesinde kolay karşılayabilir.

Sonuç olarak kadın, adetten kesilmesi ve doğurganlık özelliğini kaybetmesi dolayısı ile büyük bir sıkıntıya girer ki ayrıca yaşadığı fiziksel ve ruhsal sıkıntılar bu dönemi oldukça zor hale getirmektedir

BİZ SİZİ ARAYALIM